Suunnistus, geokätköily ja frisbeegolf

Frisbeegolf

Frisbeegolf on nimensä mukaisesti golfia muistuttava laji, jota pelataan frisbeellä eli liitokiekolla. Radat on luokiteltu niiden haastavuuden mukaan. Radan haastavuus määräytyy väylien määrän ja pituuden mukaan.

Frisbeegolfissa pelaajat pyrkivät heittämään frisbeensä mahdollisimman vähillä heitoilla lähtöpaikalta metalliseen maalikoriin. Pelin voittaja on se, joka selvittää radan vähimmillä heitoilla.

Saariselällä on 18-väyläinen AA1-luokan rata Saariselkä DiscGolfPark.

Rata tarjoaa haasteita myös kokeneille harrastajille. Täysi kierros kestää 2-3 tuntia. Tarjolla on myös 45-minuuttinen viiden väylän lenkki, joka soveltuu erinomaisesti myös lapsiperheille.

Saariselän ja lähialueiden radat

Inarin kunnan alueella on useita eri tasoisia ratoja.

Frisbeegolfradat on luokiteltu niiden vaativuuden mukaan eri vaativuusluokkiin, jotka ovat A-, B- ja C-luokka.

A-luokan (AAA-A) radat ovat ns. kilparatoja. Tällaiset radat on suunniteltu kilpaharrastajien käyttöön ja niissä on vähintää 18 väylää, joiden pituudet vaihtelevat 50 ja 300 metrin välillä.

  • Kilparadat sopivat kuitenkin kaikille, eikä aloittelijoidenkaan kannata arastella kilpaluokituksen radalle lähtöä.

B-luokka on yleisin luokitusluokka Suomessa. B-luokan radat on suunniteltu harrastajien käyttöön, ja ne ovat vähintään 9-väyläisiä. Tämän luokan radoilla väylän keskipituus on 75m, ja väylien pituudet vaihtelevat 50-150 metrin välillä.

C-luokan radat ovat aloittelijoille sopivia paikkoja lajiin tutustumiseen. Tällaisilla radoilla on yleensä noin seitsemän maalikoria, ja radan väylät ovat pääsääntöisesti lyhyitä ja helppoja.

D-luokan radat ovat ns. koululaisratoja, joissa on 3-6 maalikoria. Radan väylät ovat lyhyitä, yleensä alle 50-metrisiä. D-luokituksen radat sopivat hyvin esimerkiksi koulun liikuntatunnille ja lajiin tutustumiseen.

Frisbeegolf on siitä mukava laji, ettei sen aloittaminen vaadi kovin paljoa omia välineitä. Vaatetukseksi sopii mikä tahansa sään mukainen ulkoiluvarustus. Kenkien on hyvä olla tukevat ja mahdollisesti myös vedenpitävät, sillä radat sijaitsevat useinmiten maastossa.

Geokätköily

Saariselän ympäristössä sijaitsee paljon geokätköjä. Geokätköily on laji, jossa etsitään GPS-laitteen tai kartan ja kompassin avulla muiden kätköilijöiden piilottamia aarteita. Kiilopään tunturikeskuksen ympäristöön on piilotettu yli 20 kätköä. ”Kiilopään keino” on 67 kätköstä muodostuva geokätköpolku. Kätköt on piilotettu maastoon eri vaikeusasteluokittelun mukaan. Maaston luokittelu tapahtuu asteikolla 1-5, jossa yksi on hyvin helppo ja viisi hyvin vaativa. 1 asteen kätköt voivat olla saavutettavissa esimerkiksi pyörätuolin avulla, kun taas 5 asteen kätköjen saavuttamiseen vaaditaan apuvälineitä, kuten kiipeilyvälineitä. Kätkön vaikeusasteella määritellään, kuinka hyvin kätkö on piilotettu. 1 vaikeusasteen kätkö on todennäköisesti kokonaan näkyvillä, kun taas 4 vaikeusasteen kätkön löytäminen vaatii enemmän kekseliäisyyttä ja vaivannäköä. Näillä sivuilla voit tutkia muiden geokätköilijöiden piilottamia kätköjä tai ilmoittaa itse piilottamastasi kätköstä. Sekä rekisteröityä geokätköilijäksi geocaching.com ja suomenkielisillä sivuilla geocache.fi. Täältä löydät geokätköt

  • Saariselän alueen geokätköt sijaitsevat hienoissa tunturi- ja metsämaisemissa, joten geokätköilyn avulla pääsee tutustumaan alueen hienoihin maisemiin.

Suunnistus

Saariselän alue ja Inarin kunta tarjoavat erinomaiset maastot suunnistuksen harrastamiseen. Alueen suunnistusmaastot ovat avoimia ja mäkisiä tunturi-, vaara- ja kangasmaastoja.

  • Paikalliset urheiluseurat järjestevät alueella kesäkaudella viikottain kuntosuunnistuksia, joista lisätietoa löydät urheiluseura nettisivuilta Lapin Sudet

Erityisen hienoja Inarin kunnan suunnistusmaastoista tekee luonnon koskemattomuus. Tavallisilla iltarasteillakin pääsee nopeasti koskemattomaan luontoon, jossa saattaa törmätä erilaisiin metsänelämiin ja hienoihin luonnon nähtävyyksiin. Korkeat tunturit ja vaarat tuovat suunnistusradoille pitkiä ja rankkoja nousuja, joiden päältä aukeaa henkeäsalpaavan hienot maisemat! Suunnistusradat ovat usein myös maisemallisesti hienoja ja suunnistusteknisesti vähemmän vaikeita. Näin suunnistaja pääsee haastamaan itsensä pitkissä nousuissa, ja nauttimaan hienoista vaara- ja tunturimaisemista.

Kiintorastiverkostot

Saariselän aluella sijaitsee kaksi kiintorastiverkostoa: toinen Saariselän matkailukeskuksen ympäristössä ja toinen Kiilopään tunturikeskuksen ympäristössä. Saariselän syksyllä 2013 valmistunut kiintorastiverkosto sisältää 34 rastia, jotka sijaitsevat Kaunispään ja Laanilan välisellä alueella helppokulkuisessa kangasmaastossa. Kiintorastiverkosto on toteutettu yhteistyössä Inarin kunnan liikuntatoimen, Lapin Susien suunnistusjaoston ja paikallisten suunnistuksen harrastajien kanssa.

Kiilopään tunturikeskuksessa sijaitsee 20 rastin kiintorastiverkosto, jossa on ensimmäisenä Suomessa käytössä elektroninen emit-leimausjärjestelmä. Karttoja ja emit-leimasimia saa vuokralle Suomen Latu Kiilopään vastaanotosta.

Kiilopään kiintorastiverkosto on käytössä kesät talvet. Kesällä sitä voi käyttää perinteisen suunnistuksen lisäksi pyöräsuunnistusharjoitteluun, ja talvella rataa voi kiertää lumikengillä tai suksilla.

Päivitetty 12/2021

Jaa:

VARAA NYT VARAA NYT Skip to content